19 Feb 2012

Cocktail Custard Pudding

yum2

Cocktail Custard Pudding
Sumber : byk sgt sumber yg dirujuk

Ingredients (pudding custard)
1 cup tepung custard
4 cup air
1 tin susu cair
gula secukup rasa

Cara² Untuk Puding Custard
-mula² sebatikan tepung custard dgn air yg suam dlm periuk.(air paip pon ok ) =D
sebab kalu gunakan air panas tepung akan jd likat.. takot xmenjadi plakk.. betoll. believe me ya

then,

- masak atas api yg slow jer. at det time bole la msokkan susu cair ngan gula.
nk letak susu byk2 pon xpe, sedapppp. sebb susu cair xmanis mana pon. gula tu pndai2 la yer. manis2 buah org kate. *jgn manis sgt. kita kene jge ksihatan kalu nk mkn mkanan yg sedap² bile dh tua nnt.

-letak kan secubit garam. tok lemakkan custard kita td =)

bukan lemak cm mane. alaaa.. kasi dy creamy ckit. phm jer kan??
*sentiasa kaco tok dptkan teksture yg halus, mulus lagi berseri. (takot berketul² nnt)

-Bila hampir likat, tuang ke dalam bekas dan sejukkan dlm peti sejuk. Puding akan mengeras dan ready tok dipotong.

Bahan² Untuk Kuah

1 tin susu cair
1 tin buah²an dalam tin (cocktail)

Cara² Untuk Kuah

- Cmpurkan sume bahan xcept buah. Kaco atas api dan padamkan api bila mendidih.

letakkan puding yg telah siap dpotong dlam bekas yg cantik2. Letakkan kuah, lastly hiaskan dgan buah² td. Sgt3 sesuai dihidangkan sejuk.

Try la! xmenyesal punyer =) hehehe