15 Dec 2012

Durian Crepe,, nyum nyum

demam durian crepe agaknya.. sana sini dengar org dok bercerita, fb pon xkurang hebatnya.. curious betol! nak try some lah! tp jaoh pulak nk ke jusco tu ha semata2 sebab makanan yg 1 nih..
hahaaaa.. tiba2 hari ni hjung jari ak laju menaip resepi durian crepe. fuh! nampak mcm sodap..
nasib baik la ingredients nyer xremeh sgt nk dicari..
seriously! I'm satisfied! hehe =)

Jom! nak tunjuk cara2 menyediakan durian crepe..
disebabkan kat rumah ni xde orang laki,, terpaksalah aku yang bukak sendiri duriannyer. Ya Allah.. seksanyaaaaaaaaa.. luka2 tapak tangan melayan dia, tapi akhirnya terbukak jugak dia.hehe
 ok.. bahan2nyer..
bahan untuk crepe
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 biji telur
susu segar
garam
esen vanilla
pewarna kuning 

Bahan Untuk Filling 
isi durian
whipping cream
ini bahan2 yg digunakan
Cara Penyediaan
firstly kita ready dengan bahan untuk sediakan crepe dulu k,
tepung gandum, tepung kastard di ayak tok elakkan benda asing nanti
then satukan kesemua bahan tadi.. kacau rata taw.. susu cair agak2 jer, sehingga dapatkan adunan yang tak terlalu cair dan tak pula terlampau pekat. (macam wat lempeng jer)
seterusnya.. boleh la panaskan pan untuk sediakan crepe tadi.
oleskan minyak sikiiiiitttt jer k, takut nanti cpere kita oily pulak
*tips: tok elakkan adunan td x melekat atas pan,, goreng telur dulu.. then baru ready tok crepe. alhamdulillah, berjaya! hehe
kulit/crepe ni tadi try buat senipis yang boleh.. alaaa macam kita buat ketayap masa zaman sekolah dulu
haaa ini contoh crepe yang dah siap td
Okeh untuk creame pulak.. tok kawan2 yang 1st time beli whipping cream jangan terkejut sangat cam org ni taw. Mula-mula keluar memangla cair macam susu cair tu, tapi kita kena kacau dia, kacau sampaiiii lah dia berubah menjadi cream (macam cream cake tu)
 gunalah pemukul telur cepat ckit hasilnya menjadi cream nanti
ok.. step yang terakhir sekali.hehe
mula2 letak cream dulu atas crepe(letak atas crepe yang garing2 tu taw, sebab nak kulit crepe yang licin kat bahagian luar nanti,, paham kan??)
lepas letak creame, diikuti dengan isi durian pulak..
haaaaaa pastu bole la lipat dia. lipat je macam nak lipat nasi lemak tu yer.. cuma terbalikkan taw
waaaaa kan dah siap ha durian crepe kita.
sedap taw bila kita makan time dia sejuk.. 
selamat mencuba!
terbaikkkkkkk.. wakaka
budak kecik ni la jadi assistant.. penat melayan dia pulak
 makan laaa makan yer aqim
habeskan!
dia xmakan banyak pon.. diri sendiri pon xmakan sgt,, yerla.. sebab muak  ade cream kan.hehe
ok laaaaa.. puas hati ;)

7 Dec 2012

my graduation day =)

Alhamdulillah.. syukurrrr sgt,, kami suma dah grad =)
epy.. berbaur sedih. ntahla.. Allah ja yg paham ak rasa,, tp ak bangga, ak still mampu senyum macam xde apa yg jadi.. yup im strong enough..
kadang2 dugaan yg menimpa diri kita ni.. rasa berattt sgt,, tp ak pegang janji Allah,, yg mengatakan.. "Allah takkan berikan sesuatu ujian pada hambanya melainkan  hamba itu dapat mengharunginya," so.. im trying to bear with it.. =)

wif ainal mardya =)

anak2 ibu.hehe